IP telefoni

IP-telefoni

IP-telefoni innebär att du ringer samtal via internet istället för via de traditionella telenätet. Den som har en gateway eller ett modem anpassat för IP-telefoni kan koppla sin vanliga telefon till den. I vissa fall kan det kräva extra utrustning som speciella telefoner eller en adapter.

 

Solunos IP-växel erbjuder ett flertal funktioner.

När du ringer via IP-telefoni skickas informationen som datapaket över nätet. De problem man kan stöta på med den här sortens kommunikation är problem med pålitligheten men även med datasäkerheten. Den som använder telefonen för vardagliga samtal behöver inte oroa sig så mycket då det främst handlar om avlyssning.

Den som däremot använder telefonen för känslig information i exempelvis sitt yrke bör vara uppmärksam på riskerna. Vad gäller IP-telefoni överlag så arbetas det för fullt på att förbättra såväl tekniken som säkerheten. Förhoppningen är att den här formen av kommunikation snart ska vara lika pålitlig som det traditionella telenätet.

  • När du ringer via Ip telefoni skickas informationen i datapaket.
  • Gateways och modem kan ha en port för att koppla in din vanliga telefon.
  • Du kan komma att behöva en speciell telefon eller en adapter för att använda i.
  • Pålitligheten och säkerheten är ännu inte optimal.
  • Många bredbandsleverantörer erbjuder också ip telefoni till sina kunder.
  • Oftast blir ip telefoni billigare än traditionell telefoni.
  • Arbetet med att förbättra tekniken och säkerheten pågår för fullt.

Det moderna sättet att kommunicera

Idag väljer vi att sköta mycket av vår kommunikation via internet. Vi skickar hellre mail än brevpost och många väljer att hålla kontakter med vänner och familj via Facebook eller liknande. Att också använda nätet för att ringa våra samtal känns därför som ett naturligt steg i utvecklingen.

För de flesta som har internet, exempelvis via fiber eller ADSL, finns möjligheten att använda sig av ip telefoni. Istället för att ringa via det traditionella kretskopplade nätet ringer du via internetuppkopplingen där överföringen delas upp i datapaket. Med en stabil uppkoppling fungerar ip telefoni lika smidigt som den traditionella metoden.

En av de stora fördelarna med IP-telefoni (eller bredbandstelefoni som det också kallas) är att det ofta blir mycket billigt för den som redan har internet då du inte behöver betala någon extra nätavgift. Ofta bjuder leverantörerna dessutom på abonnemangsavgiften så det enda du i slutändan betalar för ip telefonin är dina samtal.

Ökar allt mer

Användningen av IP-telefoni ökar allt mer, en ökning som började redan under 1990-talet. En förklaring är naturligtvis att allt fler väljer att skaffa sig en fast internetanslutning då det idag är smidigast att sköta sådant som bankärenden och liknande via nätet. Idag är nästan alla hushåll i landet uppkopplade mot nätet.

En annan förklaring är naturligtvis att leverantörerna nu för tiden ofta bakar in ip telefoni i sina paketerbjudanden. Populariteten har inte undgått våra traditionella telebolag. Många av dem har valt att själva lansera sin variant av såväl internetuppkopplingar som av ip telefoni för att hålla sig relevanta.

Vissa spår att IP-telefonin tillsammans med mobiltelefonin kommer att ta över marknaden helt, att vårt traditionella telefonnätverk kommer att läggas ned och de bekanta telefonstolparna rivas. Huruvida det blir resultatet eller inte kan ingen säga säkert men nog tycks det luta åt det hållet just nu.

Vill du veta mer om IP-telefoni?

Då kan du antingen ringa oss på 010-410 50 00 eller maila oss på info@soluno.se.
Du kan även gå in under Kontakt och fylla i formuläret så kontaktar vi dig.

Glossary